Ο λαϊκισμός και η εν πολλοίς αποτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ακολουθεί βαρυσήμαντο κέιμενο

Ολοκληρώθηκε σήμερα η φετινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η διαδικασία αυτή καταφανώς δεν έφερε τα αποτελέσματα που ο μέσος ΠΑΟΚτσής θα ήθελε μιας και εισέρευσαν στα ταμεία του ΠΑΟΚ λίγο πάνω η κάτω από 500.000 – 600.000 ΕΥΡΩ που σίγουρα θα μειωθούν έτι περαιτέρω αν αφαιρεθούν η νόμιμες προμήθειες της τράπεζας και οι αμοιβές των διαφημιστικών εταιριών  που έτρεξαν την, περιορισμένη είναι η αλήθεια, καμπάνια.

Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν μια ισχυρή ένεση ρευστότητας για το ταμείο της ΠΑΕ που δεν ζει και τις καλύτερες μέρες του. Ωστόσο αν συγκρίνει κανείς τα φετινά έσοδα με τον ουτοπικό στόχο των 15 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ ή τα 2+ εκατομμύρια ΕΥΡΩ που συγκεντρώθηκαν πέρυσι τέτοια εποχή προφανώς το τελικό ταμείο είναι αρνητικό.

Επί της αποτυχίας αυτής στη Θεσσαλονίκη έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά : Φταίνε οι πλούσιοι ΠΑΟΚτσήδες που κάνουν τα παγώνια, φταίνε οι Βρυζας – Ζαγορακής που δεν αγόρασαν πρώτοι μετοχές, φταίει η διοίκηση που δεν έκανε όσο δυνατή καμπάνια ενημέρωσης όφειλε.

Όλα αυτά έχουν κάποια βάση αλλά επί της ουσίας αποτελούν απόπειρες να κρύψουν κάτι που σε εμένα πλέον φαντάζει προφανές : Το μοντέλο της ΠΑΕ με την τίμια διοίκηση  και χρηματοδότη τον Λαό που έσωσε την ομάδα από την καταστροφή έχει αγγίξει τα όρια του. Είναι αλήθεια ότι την τελευταία τριετία στον ΠΑΟΚ έχει γίνει ένα μικρό θαύμα : Η διοίκηση ενέπνευσε το λαό που συσπειρώθηκε όσο ποτέ και διατηρήθηκε έτσι προσφέροντας από το υστέρημα του όσο έβλεπε να μην πετιέται δραχμή, να δημιουργείται βήμα βήμα μια ανταγωνιστική ομάδα, να μειώνονται τα χρεή και να ξεκινάνε projects όπως το προπονητικό κέντρο στη Μεσημβρία που αποτελούσε όνειρο δεκαετιών.

Νομίζω όμως πως κάπου εδώ πιάσαμε τα ταβάνι. Η φετινή ομάδα με τις περισσότερες χορηγίες από ποτέ, με το sold out στα διαρκείας με την πιο οργανωμένη μπουτίκ που είχε ποτέ η ΠΑΕ όχι μόνο δεν μπορεί να συγκριθεί με τους 2 μεγάλους της Αθήνας από πλευράς μπάτζετ αλλά ακόμα και σε αυτό το επίπεδο είναι μέσα 2 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, που κουτσά στραβά αναμένεται να καλυφθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα έσοδα από τα εισιτήρια των play off (δεν ισχύουν τα διαρκείας).

Είναι προφανές και στον αδαή ότι η φετινή σκληροτράχηλη ομάδα του ΠΑΟΚ μπορεί να αλλάξει επίπεδο και να κοιτάξει στα μάτια τους «αιώνιους» αν το μπάτζετ αυξηθεί κατά 2 με 3 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ώστε να αποκτηθούν 3 παίκτες πρώτης κλάσης που θα κάνουν τη διαφορά. Δυστυχώς, καθίσταται σαφές πλέον ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας το σημερινό μοντέλο χρηματοδότησης όσο και αν αυξηθούν του χρόνου οι τιμές στα διαρκείας.

Ποιά είναι η λύση :  Ένας επενδυτής που θα μπορέσει να εισφέρει το απαιτούμενο ποσό χωρίς να έχει απαιτήσεις άμεσης απόσβεσης ή ένας χομπίστας μέτοχος τύπου Παύλου Γιαννακόπουλου. Για κακή τύχη της ομάδας δεν φαίνεται κάποιος τέτοιος στον ορίζοντα. Η άλλη λύση θα ήταν η ομάδα να είχε την ευχέρεια να ρισκάρει ένα άνοιγμα μερικών εκατομμύριών ΕΥΡΩ που θα μπορούσε να αποσβέσει στο μέλλον (συμμετοχή στο C.L.) Ωστόσο ούτε αυτό είναι δυνατό καθώς η διοίκηση Ζαγοράκη είναι διοίκηση Πρωτοδικείου και αυτό σε συνδυασμό με τους κανονισμούς συμμετοχής στην Super League και στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις απαγορεύουν στην ομάδα να κλείνει χρήση με παθητικό

Η λύση της πολυμετοχικότητας μέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου δεν με πείθει και ας έχω συμμετάσχει και στις 2. Ο μέσος ΠΑΟΚτσης δεν βλέπει την αγορά μετοχών της ομάδας ως κίνηση που τον καθιστά συμμέτοχο της διοίκησης της και συνδιαμορφωτή της πορείας της ομάδας αλλά ως μια εξευγενισμένη μορφή ελεημοσύνης.  Στο γεγονός αυτό συνεισφέρουν η έλλειψη παράδοσης συμμετοχής του Νεοέλληνα σε συμμετοχικές διαδικασίες (όπως είναι μια μαζική γενική συνέλευση), η έλλειψη παράδοσης της χώρας στο μοντέλο της πολυμετοχικής ομάδας τύπου Barca, η εύλογη δυσπιστία ως προς την πραγματική δυνατότητα διαμόρφωσης  άποψης με την απλή αγορά μετοχών (βλ το ανέκδοτο με τα μέλη του Ολυμπιακού που θα συνδιοικούσαν την ομάδα)αλλά και την γενικότερη οικονομική πενία της εποχής (και εγώ φέτος συνεισέφερα λιγότερα, διότι πολύ απλά λιγότερα μου περισσεύουν )

Είμαι βέβαιος ότι ο Θόδωρος Ζαγοράκης είχε όλα τα παραπάνω υπόψιν του όταν αποφάσισε να μη δώσει μεγάλη επικοινωνιακή βαρύτητα στην πρόσφατα ολοκληρωθείσα αύξηση ΜΚ. Το πιο ενδιαφέρον βέβαια είναι τι μέλλει γενέσθαι.  Είναι δεδομένο ότι το καλοκαίρι όλοι γύρω από τον ΠΑΟΚ θα έχουν την απαίτηση για το βήμα παραπάνω. Το αν είναι αυτό εφικτό και με ποιο τρόπο θα το μάθουμε από το καλοκαίρι, που σίγουρα θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα της ιστορίας του ΠΑΟΚ. Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι αν διατηρηθούν όπως έχουν τα πράγματα η όποια απαίτηση για ένα εντυπωσιακά ισχυρότερο ΠΑΟΚ του χρόνου είναι τουλάχιστον υπερβολική αν όχι εξωπραγματική.

PS. Στο σημείο αυτό να οφείλω να ευχαριστήσω τα παιδία του blog που μου δίνουν την δυνατότητα να εκφράσω τις σκέψεις μου μέσα από mathebalitsa. Είμαι βέβαιος ότι τα ΠΑΟΚτσάκια εκεί έξω πιάσανε το nick. Οι υπόλοιποι προσπαθήστε λίγο παραπάνω.

Όμηρος «τεμέτερον» Ιωσηφίδης

Advertisements

8 thoughts on “Ο λαϊκισμός και η εν πολλοίς αποτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

 1. …μεταξυ τριτης και τεταρτης παραγραφου, επρεπε να ειχες αφαιρεσει μπασα και να το περναγες πιτσαρισμενο α καπελα…

 2. Kαλά τα λές ..
  Εμένα με επηρέασε
  α..η απεργία απ τα γιάννενα
  β..οι e-μετοχές που λένε θα πάρουνε όλοι και κανένας δεν πέρνει
  γ.Στην πρώτη αμκ μόνο 11 απο τις 18.000 που ταν κάτοχοι διαρκείας πήρανε
  και για αυτό δεν πήρα !!

  ps..δεν μ αρέσουνε και άλλα απ την αρχή της χρονιάς αλλά δεν είναι να τα λέμε τώρα

 3. Εγω δεν εχω ιδεα απο οικονομοτεχνικά. θέλω να πω δόξα, τιμή και συλλυπητήρια στον Πάμπλο τον Γκαρσία, ένα από τα ινδάλματα μου σε αυτόν τον φλώρικο πλανήτη.

  rabe

 4. εγώ αυτά τα μεσοβέζικα σούρτα φέρτα του Ζαγοράκη δεν τα καταλαβαίνω.
  Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Πάμπλο Γκαρσία.

  Diogo

 5. Μεγάλη παρέλειψη, με συγχωρείτε. Τιμή, δόξα και θερμα συλληπητήρια στον Πάμπλο

  Όμηρος «τεμέτερον» Ιωσηφίδης

 6. Όμηρε, θα έρθουν καλύτερες μέρες.

  Βέβαια, όταν κάποιοι έφτυναν αίμα προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να παρεβρεθεί στη Γ.Σ. της σχολής του, εκείνοι έλεγαν «άσε μωρέ, δεν είναι για μας αυτά». Τώρα θα αρχίσει να μας φταίει η «έλλειψη παράδοσης συμμετοχής του Νεοέλληνα σε συμμετοχικές διαδικασίες». Τιμή και Δόξα στον ανώνυμο ΠΑΟΚτζή ΕΑΑΚίτη, τον μοναδικό που με νοιώθει…

  Συλλυπούμαι και ασπάζομαι τρις τον σφο Πάμπλο.

  Υ.Γ. Σκατά σε όποιον ορίζει τις ημέρες και ώρες στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: